Customizatie of configuratie PLM: Welke aanpak is het beste?


Software leveranciers hebben altijd geprobeerd zeer aanpasbare oplossingen te bieden door aanpassing mogelijk te maken. De meeste PLM leveranciers beweren ook dat het eenvoudig is om hun oplossing aan te passen. Er zijn echter twee verschillende benaderingen. De eerste benadering is maatwerk programmeren en de andere omvat het gebruik van een eenvoudige gebruikersinterface die niet-programmeurs kunnen instellen (configuratie).

Maatwerk programmering biedt de belofte om alles te doen wat u wilt. Dit brengt echter veelal hoge kosten met zich mee. Klanten moeten grote IT-teams met capaciteit (in de praktijk veel externe consultants) in dienst nemen om de toepassing te wijzigen. Wijzigen voor verdere optimalisatie of wanneer de bedrijfsvereisten veranderen. En vaak is de applicatie zo “aanpasbaar” dat je de software niet veel kunt laten doen zonder veel codering. De applicatie is een toolbox, een framework dat nog niet af – business ready is. Deze codeer-zware aanpak leidt tot wijzigingen in de scope, lange implementaties en budgetoverschreiding,

Met de overvloed aan cloudoplossingen en mobiele apps van vandaag, willen de meesten van ons de mogelijkheid om snel en gemakkelijk te configureren zonder te weten hoe te coderen. Bij het evalueren van nieuwe oplossingen is het belangrijk om softwareleveranciers te vragen om te demonstreren hoe de applicatie moet worden ingericht, waardoor u kunt bepalen hoeveel moeite en technische expertise vereist is.

Configureerbare oplossingen hebben lagere totale eigendomskosten

Toepassingen die zijn ontworpen om eenvoudige configuratie via een intuïtieve gebruikersinterface mogelijk te maken, bieden de mogelijkheid om gebruikers, beveiligingsrechten, goedkeuringsrouteringen, velden, paginalay-outs en meer toe te voegen of te wijzigen. Werkelijk configureerbare applicaties worden altijd volledig ondersteund wanneer nieuwe versies worden vrijgegeven. Dit betekent dat softwareleveranciers achterwaartse compatibiliteit hebben beoordeeld om functionaliteit in het verleden en in de toekomst te garanderen.
Voor oplossingen met een op code gebaseerde benadering van maatwerk is het heel anders. Elke klant kan de toepassing zodanig hebben aangepast dat de leverancier geen compatibiliteit voor nieuwe versies kan garanderen (of althans niet zonder noemenswaardig aanvullend advies en codering). Vaak worden klanten revision locked op een bestaande versie omdat de inspanningen van aanpassingen naar de nieuwe release te hoog, onmogelijk of riskant wordt geacht.
Vanuit financieel perspectief kosten configureerbare oplossingen minder om te implementeren en te implementeren dan aangepaste oplossingen. Bedrijven moeten rekening houden met de totale eigendomskosten bij de evaluatie van de initiële implementatie van software, de mogelijkheid om toekomstige releases te upgraden en de inspanningen die nodig zijn om de oplossing te onderhouden met interne IT- of externe adviesbronnen. Met dit in gedachten is het verstandig om de volledige kosten-batenanalyse te overwegen om de totale eigendomskosten te bepalen.
Afgezien van het vergelijken van het softwareabonnement, de initiële implementatie en de lopende kosten om het systeem te onderhouden, moeten kopers ernaar streven om met verschillende klantreferenties te praten om inzicht te krijgen in de inspanningen die nodig zijn om beide soorten applicaties te wijzigen en te onderhouden. Gedetailleerde vragen over inspanningen voor het instellen van gebruikers, velden, schermen, routings, beveiliging en externe toegang. Gedetailleerde vragen helpen u de implicaties en voordelen van het gebruik van elk systeem te begrijpen.

Schaalbaarheid en gemak van beheer

Een veel voorkomende misvatting over configuratie en aanpassing, is dat aanpassing een grotere schaalbaarheid biedt. Met moderne cloudgebaseerde software werden oplossingen ontworpen om door iedereen te kunnen worden geconfigureerd. Terwijl ze ook kunnen schalen van kleine tot grote wereldwijde ondernemingen. Met de minimale training in het gebruik van het beheer van configureerbare oplossingen, kunnen gebruikers snel leren hoe ze hun software kunnen configureren om aan hun specifieke zakelijke behoeften te voldoen.
Oplossingen die moeten worden aangepast via codering, vereisen meer technische middelen om het systeem aan te passen en te onderhouden wanneer bedrijfsprocessen veranderingen vereisen. Met configureerbare oplossingen ontwikkelt de softwareprovider met het oog op eenvoudig beheer. De gebruikersinterface voor beheer is op een eenvoudige manier ontworpen met ingebouwde vervolgkeuzemenu’s, keuzelijsten en opties voor veldattributen.

Sommigen beweren dat aanpasbare oplossingen ook meer flexibiliteit bieden met betrekking tot integratie. Configureerbare oplossingen zijn echter vaak eenvoudiger te integreren, vooral als de softwareprovider API’s voor applicatieprogrammering biedt. Met standaard API’s kunnen klanten hun eigen integraties schrijven, maar vaker creëren softwareleveranciers een ecosysteem van partners die API-gebaseerde integraties willen maken. Met upstream- of downstream systemen zoals enterprise resource planning (ERP), computer-aided design (CAD), en CRM-systemen (customer relationship management). Configureerbare oplossingen met API’s bieden dus de eenvoudigste en gemakkelijkste manier om bedrijfsprocessen te ondersteunen die meer dan één systeem omvatten. En het gebruik van API’s zorgt ervoor dat toekomstige releases zo worden ontworpen dat integraties werken naarmate de primaire software-oplossing evolueert. Met een aangepaste oplossing is er geen garantie dat de oplossing gemakkelijk zal upgraden of dat integraties op basis van aangepaste code in de toekomst zullen werken.


Purpose-Built Cloud oplossingen bieden Flexibiliteit

Zowel on-premises als cloud-gebaseerde oplossingen kunnen aanpasbare of configureerbare benaderingen bieden. Maar echte multi-tenant cloud-oplossingen bieden gedeelde infrastructuur op schaal en lagere kosten. Deze multi-tenant-oplossingen zijn vanaf het begin ontworpen om de gebruikers ervaring te maximaliseren en te zorgen voor eenvoudige upgrades en grotere schaalbaarheid met in het model ingebouwde configuratie. Dit is de enige manier waarop cloudoplossingen met meerdere gebruikers kunnen garanderen dat elke klant automatisch kan upgraden telkens wanneer de cloudleverancier een nieuwe release uitgeeft. Elke klant gaat mee met nieuwe versies, waarbij niemand achterblijft of vastzit aan oudere revisies vanwege codeconflicten.
Meer dan 80 procent van de bedrijven zal tegen 2020 vertrouwen op cloud-oplossingen, volgens LogicMonitor. Aan de andere kant zullen on-premises oplossingen naar verwachting met 10 procent afnemen en zullen ze tegen 2020 slechts 27 procent van alle workloads vertegenwoordigen.

Welke aanpak is het beste?

Bedrijven die snel willen bewegen, willen samenwerken met grote gedistribueerde teams en hun eigen bestemming willen bepalen terwijl bedrijfsprocessen zich snel ontwikkelen, biedt configuratie de beste optie om te voldoen aan zakelijke vereisten, kosten te beheersen en de levensvatbaarheid van softwareoplossingen op lange termijn te waarborgen. De kosten, tijd en risico’s van de aangepaste codering zijn te hoog voor de moderne, leane ondernemingen van vandaag die de mogelijkheden willen om hun eigen weg te bepalen. Zonder te vertrouwen op aangepaste code, dure technische middelen of risicovolle projecten.