Wat is cloud Product Lifecycle Management (PLM?)


Cloud Diagram

Product lifecycle management in de cloud – of PLM in de cloud – is een op internet gebaseerd systeem voor het beheren van een product en de bijbehorende informatie van concept tot einde levensduur. PLM in de cloud groeit in populariteit bij fabrikanten over de hele wereld als een manier om de stadia van productontwikkeling te beheren om samen te werken, wijzigingen in het product bij te houden en te reguleren.

Overstappen naar Product Lifecycle Management in the Cloud

De term PLM werd uitgevonden in de late jaren 1990 toen een nieuw type bedrijfssoftware opkwam met een exclusieve focus op productontwikkeling. Het concept van PLM werd geboren als reactie op versnelde ontwerpcycli en de toenemende behoefte voor bedrijven om productgegevens bij te houden.

Vóór PLM waren de opties voor productbeheer ofwel op papier gebaseerde oplossingen of dure productdatabeheersystemen (PDM) ontworpen voor het beheren van grote CAD-bestanden (defensie en computerondersteund ontwerp). Toen de snelheid van veranderingen in de industrie toenam, ontstonden PLM-systemen als een oplossing voor OEM’s (Original Equipment Manufacturers) die op papier gebaseerde processen efficiënter wilden vastleggen.

Evolutie van lokale PLM-oplossingen naar PLM in de cloud

PLM was oorspronkelijk een lokale softwareoplossing, maar omdat bedrijven steeds vaker productgegevens moesten delen met belanghebbenden, zowel binnen als buiten de organisatie (inclusief engineering, operations, productie, kwaliteit, inkoop, regelgeving en marketing), groeide de behoefte aan PLM in de cloud.

Om bruikbaar te zijn, moeten productgegevens naadloos kunnen worden overgedragen tussen bedrijfsonderdelen naar zowel leveranciers als klanten, vooral in hightech-organisaties die vaak hun productie uitbesteden. Bedrijven moeten samenwerken aan veranderingen en productiegegevens met hoge snelheid naar verschillende contractfabrikanten (CM’s) sturen, wat cloudgebaseerde applicaties ideaal maakt voor gegevensoverdracht.

Net als PLM op locatie, is PLM in de cloud een handig hulpmiddel voor productdatabeheer. Omdat het fabrikanten in staat stelt informatie over productontwikkeling centraal op te slaan, wijzigingsopdrachten en -verzoeken (changeorders en changerequests) door de organisatie te stroomlijnen en de communicatie met leveranciers te verbeteren. En een cloud PLM-systeem toegankelijk is voor iedereen met een internetverbinding en er dus geen complexe hardware of infrastructuur benodigd is, maakt dat het de eenvoudigste en optimale manier om complexe productgegevens te beheren, van groot belang voor snel bewegende en geografisch verspreide organisaties.

Waarin verschilt PLM in de cloud van on-premise PLM?

Er zijn veel manieren waarop cloud PLM en on-premise PLM verschillen. Deze verschillen leiden ertoe dat veel fabrikanten PLM in de cloud verkiezen boven on-premise PLM-oplossingen.

Cloud PLM-oplossingen kennen lagere implementatiekosten en zijn veel goedkoper in onderhoud, waardoor de totale eigendomskosten (TCO) lager zijn. Bovendien zijn cloud PLM-systemen beter in het mogelijk maken van communicatie tussen fabrikanten en leveranciers bijvoorbeeld via een leveranciers-portal. Ook kunnen ze vaak een meer gestroomlijnde oplossing bieden voor productdatabeheer en changemanagement. Ook zijn cloud systemen vaak eenvoudiger te koppelen zijn met andere systemen.

On-Premise heeft een duur en tijdrovend integratieproces dat softwarelicenties en een aanzienlijke investering in infrastructuur vereist. Cloud PLM-oplossingen worden daarentegen onderhouden door de softwareprovider, wat betekent dat de installatie eenvoudig is en geen interne resources vereist zijn voor updates. Als gevolg hiervan hebben alle gebruikers over de hele wereld toegang tot dezelfde automatisch bijgewerkte versie van het cloud PLM-systeem.

PLM in de cloud maakt betere samenwerking mogelijk tussen fabrikanten en hun wereldwijde toeleveringsketens door productgegevens toegankelijk te maken via elke computer met een internetverbinding. Met PLM in de cloud kunnen bedrijven ook beperkte lees en schrijfrechten verlenen aan specifieke gebruikers, waardoor gevoelige intellectuele eigendommen worden beschermd zonder gedoe met firewalls en tijdelijke oplossingen.

5. Voordelen van Cloud PLM

1. Eenvoudig te implementeren

2. Vergemakkelijkt innovatie

3. Naadloze samenwerking

4. Krachtig productgegevensbeheer

5. Lage totale eigendomskosten

Omdat PLM in de cloud een meer collaboratief leveringsmodel is voor PLM-services dan on-premise software, wordt het in toenemende mate geadopteerd door fabrikanten over de hele wereld.

Hoe fabrikanten PLM in de cloud kunnen benutten

Hoewel cloud PLM-oplossingen en lokale PLM-oplossingen beide werken om productgegevens te beheren, zijn er enkele unieke eigenschappen van cloud PLM-oplossingen waarvan fabrikanten kunnen profiteren. Fabrikanten kunnen cloud PLM-systemen gebruiken om changerequests en bestellingen te vereenvoudigen, supply chain-interacties te stroomlijnen en de efficiëntie aanzienlijk te verhogen.

De uitdagingen van wereldwijde tijdsverschillen, taalbarrières en niet-overeenkomende versies van productgegevens worden verminderd wanneer bedrijven productinformatie inclusief stuklijsten (stuklijsten), onderdeelspecificaties en bestellingen online kunnen centraliseren, beheren en analyseren. Bedrijven die onderdelen of assemblage uitbesteden, kunnen ook profiteren van cloud PLM-systemen omdat ze productgegevens voor leveranciers over de hele wereld onmiddellijk kunnen bijwerken en erop kunnen vertrouwen dat leveranciers werken met de nieuwste versie van de BOM.

Waarom PLM in de cloud een haalbare oplossing is voor gegevensbeheer

PLM-software is, in tegenstelling tot PDM (productdatabeheer) cloudvriendelijk omdat het gegevens overbrengt naar de supply chain en vaak wordt opgesplitst in een reeks PDF 2D-tekeningen, waardoor het gegevensgewicht aanzienlijk wordt verlaagd. En hoewel PLM-software lichtgewicht en flexibel genoeg is om in de cloud te bestaan, biedt het nog steeds een aanzienlijk niveau van functionaliteit.

PDM is ontworpen om de enorme CAD-bestanden van werktuigbouwkundigen op te slaan die te groot en te zwaar worden geacht om in de cloud te worden opgeslagen. Met zulke grote bestanden is het moeilijk om PDM-programma’s naar de cloud te verplaatsen.

Vragen over cloud PLM-beveiliging

Hoe cloud PLM-oplossingen superieure bescherming bieden:

• Beveiligde datacenters

• Meerdere firewalls

• Sterke gegevenscodering

• Back-upgegevensopties

Een van de belangrijkste scepsis van PLM-systemen in de cloud is het beveiligingsniveau dat wordt geboden voor productgegevens. PLM in de cloud slaat gedetailleerde ingesprongen stuklijsten op, dus een inbreuk op de beveiliging kan intellectueel eigendom in gevaar brengen.

PLM in de cloud producten, zoals Arena, steken veel energie in het garanderen van optimale beveiliging, wetende dat cloudproducten superieure bescherming moeten bieden om volledig door de markt te worden geaccepteerd.

De datacenters van Arena zijn gecertificeerd volgens de hoogst mogelijk industriestandaarden, vergelijkbaar met cloudbanking oplossingen. De uptime is nu 99,99 % en wordt continue gemeten. Dat is voor veel bedrijven die PLM gaan gebruiken ook een groot voordeel. Het is nu secure én goed toegankelijk. Dit ten opzichte van gedeelde share’s met bestanden op een eigen server, zoals veelal in gebruik in tech organisaties zonder PLM.

Arena Solutions PLM in de cloud

Arena is in 2000 ontstaan omdat de oprichters ooit een producent waren van verlichting en camera’s voor scuba-divers. Omdat zij bij hun productontwikkeling van verlichting en camera’s zelf ook het probleem rond gegevensbeheer hadden, is Arena ontwikkeld – vanuit de praktijk. Arena was hiermee het eerste cloud PLM systeem waarmee engineering, productie en hun uitgebreide toeleveringsketens beter kunnen samenwerken – van eerste prototype tot volledige productie. Cloud biedt een ongeëvenaard niveau van functionaliteit en flexibiliteit aan fabrikanten en toeleveringsketens over de hele wereld. Arent voert steeds zo veel mogelijk nieuwe innovaties door voor de gebruikers van Arena PLM. Dat zijn inmiddels meer dan 1300 Tech organisaties, met in totaal meer dan 100.000 gebruikers. Door deze omvang is er budget om voorop te lopen bij nieuwe ontwikkelingen, Ook is het mogelijk om het systeem uitermate goed te documenteren, met instructies, video’s en interactieve help. Hierdoor weet een gebruiker direct zijn weg. Er is geen IT kennis nodig en er zijn instellingen om het systeem naar wens te configureren, data en files te importeren, te exporteren, en indien gewenst kan er automatische gegevensoverdracht naar ERP of andere systemen worden ingesteld.

Arena cloud PLM vereenvoudigt stuklijst (BOM) en changemanagement en biedt fabrikanten de juiste balans tussen flexibiliteit en controle – op elk punt in de productlevenscyclus. Het biedt fabrikanten een gecentraliseerde product databackbone om productrevisies te beheren, engineeringchangeprocessen te beheren en up-to-date stuklijsten te delen met partners, leveranciers en contractfabrikanten. Arena PartsList en Arena PDXViewer zijn lichtgewicht applicaties voor een gebruiker waarmee fabrikanten snel en efficiënt een prototype kunnen ontwerpen, documenteren en delen.